BLOG

Yasaklı Sitelere Giriş Nasıl Yapılır?

Yasaklı Sitelere Giriş Nasıl Yapılır?

Yasaklı sitelere giriş yapmak, geliştirilen pek çok uygulama ve eklenti ile mümkün hale getirilmiştir. Hangi sitelerin kimlere yasak olacağı, yaşanılan coğrafya ya da bağlı olunan ağ türüne göre belirlenebilmektedir. Engelli ve yasaklı olan sitelere giriş için altı yöntemden yararlanılabilmektedir. Bu yöntemler şöyle sıralanabilir:

  • Tarayıcı eklentileri,
  • VPN seçenekleri,
  • IP kullanımı,
  • Google Çeviri kullanımı,
  • HTTP bağlantısı kullanımı,
  • DNS değişimi.

Tarayıcı Eklentileri

Tarayıcıya tanımlanan eklentiler, VPN kullanımını interaktif şekilde yapmaya olanak tanımaktadır. VPN siteleri ya da uygulamaları da bazen yasaklı siteler arasında girebilmekte ya da ülkeye sağlanan veri tabanının güvenlik duvarına takılabilmektedir. Bu sebeple, kullanılan tarayıcının üzerine basit şekilde bir eklenti uzantısı kurmak daha kolay kullanım sağlamaktadır. Eklenti şeklinde sunulan VPN hizmetlerinden yararlanmak için ise, tarayıcılarının mağaza bölümlerinden yararlanılabilmektedir.

Tarayıcının mağaza hizmetinden yararlanarak bulunan eklenti uzantılarını aktif hale getirebilmek için yapılması gereken tek işlem, eklentinin üzerine gelerek Chrome’a ekleme seçeneğini seçmektir. Bu işlemin ardından uzantının tarayıcı üzerine yüklenmesi sağlanır ve eklentinin simgesi, internet sayfasının sağ üst köşesinde yer alır. Tarayıcı üzerinden proxydeğiştirme işlemini gerçekleştiren bu uzantılar, yasaklı sitelerin tümüne giriş yapmayı da sağlayacaktır. Bu eklentiler arasında en etkili olanları şunlardır:

  • DotVPN
  • ZenMate
  • Hotspot

VPN Seçenekleri

VPN seçenekleri üzerinden yasaklı olan sitelere girme işlemi hem kişilerin kullanım alanlarını genişletmekte hem de güvenliklerini sağlamaktadır. Bu sanal proxy ağ yazılımları, kişilerin kullandıkları IP adreslerinin gizlenmesini sağlamaktadır. Bütün özel ve kişisel veriler bu IP adreslerinin üzerinde arşivlendikleri için, bu IP adreslerinin gizleniyor olması, kişilerin bilgilerinin sanal ortamda başka kişiler tarafından görüntülenebilmesinin ya da kullanılabilmesinin de önüne geçecektir. Yasaklı olan sitelere erişim sağlayabilen bu VPN uygulamalarının neredeyse hepsi, Windows, Mac, iOS ve Android’te uyumlu çalışabilmektedir. Kullanıcılar tarafından en çok tercih edilen ve en güvenli bulunan VPN uygulamaları şunlardır:

  • NordVPN,
  • ExpressVPN,
  • PIA.

IP Kullanımı

IP kullanımı yoluyla yasaklı olan sitelere giriş sağlamak için, her işletim türünde farklı işlemler yapılması gerekmektedir. Yasaklı siteler belirlenirken ve bu sitelerin engelli olacağı kişiler seçilirken, genellikle IP adresi değil, URL adresi engellenmektedir. Bu sebeple, IP adresi değişimleri bu sorunun ortadan kaldırılmasını sağlayabilecektir. Bu işlemin yapılabilmesi için şu yöntemler denenebilir:

  • Windows için: Bilgisayarın arama bölümüne girilerek “Çalıştır” yazılır ve aratılır. Açılan sayfaya CMD yazılarak enter tuşuna basılır. Komut yöneticisine gidilerek buraya, ‘tracert url.com’ yazılır ve aratılır. Bir örnek vermek gerekirse, “tracert youtube.com” doğru kullanım şeklidir. Site adının yanında çıkan URL, kopyalanarak tarayıcıya yapıştırılır ve ardından enter tuşuna basılarak işlem tamamlanır.
  • Macintosh için: Ağ izleyicisi açılarak yukarda bulunan Traceroute seçeneğine tıklanır. Açılan pencereye IP adresi bulunmak istenen sitenin ismi girilerek arama yapılır.
  • Linux için: Bu işletim sisteminde işlem gerçekleştirebilmek için öncelikle terminal açılır. Buraya “dig url.com” yazılarak enter tuşuna basılır. Doğru kullanım şekli, “digyoutube.com” şeklindedir.
  • iOS ve Android İçin: iOS ve android alt yapısına sahip olan cihazlarda, bu işlemin gerçekleştirilebilmiş ve girilmek istenen sitelerin URL adreslerinin bulunabilmesi için kullanılan pek çok uygulama mevcuttur. Bu uygulamalar arasında en çok tercih edilenlerden biri Network Analyzer isimli uygulamadır. Bu uygulama sayesinde, etrafta var olan Wi-fi adresleri, bağlantılarda yaşanan gecikme nedenleri, sitelerin IP adresleri görülebileceği gibi, aynı zamanda DNS sorgulaması da yapılabilmektedir.

Google Çeviri Kullanımı

Google çeviri kullanarak yasaklı sitelere giriş sağlamak için, girilmek istenen sitelerin ara belleklerine ulaşım sağlamak gerekmektedir. Google çeviri sayfası, bu erişimi direkt olarak sağlama özelliğine sahiptir. Örneğin, Youtube ya da Wikipedia gibi yasaklı olan sayfalara hiçbir tarayıcı üzerinden giriş yapılamazken, Google çeviri sayfası üzerinden erişim sağlanabilmektedir. Bu erişimi sağlayabilmek için şu adımlar izlenmelidir:

  • Kullanılan tarayıcı üzerinden Google çeviri sayfası açılır.
  • Erişim sağlanmak istene sitenin URL adresi, çeviri bölmesine yazılır.
  • Tercüme kısmında yani çeviri bölmesinin sağ tarafında kalan kısımda yer alan internet sitesi linkine gidilir.
  • Bu link, sitenin erişim linkini ifade etmektir. Böylece işlem tamamlanmış olur.

HTTP bağlantısı kullanımı

HTTP bağlantısı üzerinden yasaklı sitelere giriş yapmak, kullanıcıların ilk tercihi arasında olmamakla beraber yine de çözücü olan işlemlerden biridir. Bazı site adresleri, doğrulanmış bir SSL tarafından donatılmadığı için, güvensiz olarak algılanabilmektedir. Bu tür siteler için gerçekleştirilmek istenen işlemler tarayıcı tarafından engellenebilmektedir. Bunun önüne geçebilmek ve istenilen siteye erişim sağlamak için www.url.com yerine http://www.url.com yazılması denenebilir. Bu işlemin yapılmasının ardından da kişinin karşısına güvenlik uyarısı çıkabilmektedir. Kişi bu açılan sayfada da “yine de devam et” seçeneğine tıklayarak işlemin devam etmesini sağlayabilir. Bu yöntem diğer yöntemler kadar kullanışlı ve hızlı bir yol değildir fakat başka olanakların olmadığı durumlar için de bilinmesinde yarar olacaktır.

DNS Değişimi

DNS değiştirerek yasaklı sitelere giriş yapma yöntemi, en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. DNS değişikliği yaparak yasaklı sitelere giriş yapmak için her işlemci için farklı yollar bulunmaktadır. Bu yollar şu şekildedir:

  • Windows 10: Bu işlemcide DNS değişikliği yapabilmek için, öncelikle, “Ağ ve İnternet ayarları” menüsü açılır. Çıkan ekran üzerinde, “Bağdaştırıcı seçeneklerini değiştir” seçeneği seçilir. Açılan “Ağ Bağlantıları” sekmesi üzerinden kişinin kendisine ait olan ağ ismi bulunur ve bu ağ adının üzerine sağ tıklanarak ağın özellikler sayfası açılır. Açılan sayfada “İnternet Protokolü Sürüm 4 (TCP/IPv4)” seçeneğinin üzerine tıklanarak özellikler seçeneği açılır. “Aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan” seçeneği işaretlenerek manuel olarak, yeni DNS sunucu adresleri girilir. Tamam butonuna basılarak işlemler kaydedildikten sonra işlem tamamlanmış olur.
  • IOS: Bu sistemde ise, öncelikle “Ayarlar” menüsü üzerinden Wi-fi seçeneği seçilir. Bağlı bulunulan Wi-fi ağ adının yanında yer alan “i” simgesinin üzerine tıklanır. DHCP menüsünün altında bulunan DNS kısmına kişinin kullanmak istediği DNS sunucuları girilir. Birincil ve ikincil DNS sunucuları arasında boşluk bırakılmadan virgül kullanılır.
  • Android: Android alt yapılı cihazlarda öncelikle, ayarlar menüsünden kablosuz bağlantı menüsüne gidilir. Bağlı olunan kablosuz ağ seçeneğinin üstüne uzun şekilde basılı tutulduktan sonra, çıkan seçenekler arasından “Ağ değiştir” seçeneği tercih edilir. Ardından çıkan listedeki “Gelişmiş ayarları göster” seçeneği seçilir ve bundan sonra gelecek olan yeni menü üzerinden “Statik” seçeneği işaretlenir. Burada kişilerin bağlanmak istediği DNS 1 ve DNS 2 şeklinde iki ayrı DNS kodunu gerekli boşluklara yazması ve işlemi tamamlaması gerekmektedir.
  • MacOS: Bu işletim sisteminde DNS değişikliği yapmak için ise, öncelikle “Sistem Tercihleri” üzerinden “Ağ bağlantısı” menüsü seçilir. Açılan sayfanın sol kısmından bağlı olunan kablosuz ağ seçilerek sayfanın sağ alt kısmından “İleri düzey” butonuna tıklanarak işleme devam edilir. Açılan yeni pencere üzerinde halihazırda var olan DNS listesi temizlenir. Burada da iki adet DNS girilmesi gerekmektedir. Kişiler kullanmak istedikleri DNS adreslerini DNS 1 ve DNS 2 kısımların yazarak işlemlerine devam edebilirler. Tüm bu işlemlerin ardından tamam denilerek işlem penceresi kapatılır ve uygula butonuna tıklanmasının ardından ayarlar kaydedilerek işlem gerçekleştirilmiş olur.
 
Bu Gönderiyi Paylaş:

Blog Yorumları

Bu makaleye ilk yorumu siz yapın.

Makale ile alakalı aklınıza takılan sorularınızı paylaşın.

infoCreated with Sketch. Yorum yapan her okur, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
(E-Posta ve Telefon numaranız paylaşılmamaktadır.)
Mesaj Gönder